Telefon

02 300 62 00

E-pošta

tajnistvo@szks.si

Prostovoljstvo na SZKŠ

»Zavedajmo se, da smo smisel svojega življenja
izpolnili že zgolj s tem, da smo bili kdaj
komu tudi vir veselja. In to ni težko.«
dr. Anton Trstenjak

Prostovoljno delo predstavlja pomemben del vzgojno-izobraževalnega dela na naši šoli. Prostovoljec pomeni biti srčen, aktiven, velikodušen, zna prisluhniti in si vzeti čas za drugega.

Pri vzgajanju mladih na naši šoli je prostovoljno delo izjemnega pomena, saj se le-ti v času najintenzivnejšega razvoja srečujejo z različnimi ljudmi in si pridobivajo izkušnje, ki jim bodo koristile pri njihovem delu.

Tudi v novem šolskem letu želimo k prostovoljnemu delu pritegniti veliko dijakov.
Predvsem novince seznanimo s pomenom prostovoljnega dela, njihovimi dolžnostmi in pravicami. Dijakova odločitev je prostovoljna, vendar predstavlja moralno odgovornost. Pri dijaku mora obstajati resničen motiv prostovoljnosti, saj le tako pride do vzpostavitve pristnih stikov.
Tako kot vsako leto bomo tudi letos povabili na uvodno srečanje svetovalne delavke ustanov, v katerih naši dijaki opravljajo prostovoljno delo. Seznanile jih bodo s prostovoljnim delom in življenjem v njihovih ustanovah. V mesecu oktobru načrtujemo promocijske dejavnosti ob dnevu boja proti raku – »roza oktober«, v mesecu januarju pa predavanja oz. pričevanja Društva za boljši svet za prve letnike in vzpodbujanje dijakov za sodelovanje pri zbiranju sredstev za šolanje otrok v Keniji.
Sodelovanje načrtujemo z Domom starejših občanov Tezno, Domom upokojencev Danice Vogrinec Tabor in Pobrežje, Domom upokojencev Ptuj, enote Juršinci, Muretinci, Kidričevo, Domom upokojencev Idila, Sončnim domom, Domom pod gorco, INFOPEKO, OŠ Gustava Šiliha, Domom starostnikov Radlje ob Dravi, Domom starostnikov Kidričevo in Poljčane, Centrom Naprej, Zavetiščem za izgubljene živali Maribor ter z Društvom za boljši svet.

Sodelovali bomo z organizacijo Humanitarček, organizirali zbiralne akcije (za begunce, brezdomce, azil za živali), razveselili stanovalke Doma starostnikov ob Dnevu žena z manikiro naših kozmetičark, se udeležili medgeneracijskega tabora na Boču. V mesecu oktobru bomo obeležili pomen zgodnjega odkrivanja in preprečevanja raka na dojkah. Kot že nekaj let doslej pa bomo tudi v tem šolskem letu obdarili naše »sosede« brezdomce v času božičnih praznikov s pecivom, ki ga dijaki spečejo sami.
Predvsem je zelo pomembno, da se dijaki zavedajo pomena prostovoljstva in da če se za sodelovanje odločijo, ostanejo prostovoljci vso šolsko leto, saj se jih varovanci navadijo in komaj čakajo njihovega obiska.

Ob koncu šolskega leta je najuspešnejše dijake nagradilo društvo Soroptimisti s priznanjem in priložnostno nagrado.

Ni preprosto dajati, ko potrebuješ tudi sam, zato smo še posebej ponosni na vse naše pridne prostovoljce, ki najdejo čas in voljo in s svojo mladostjo in idejami polepšajo dan starostniku ali pa z učno pomočjo pomagajo svojim vrstnikom.

Mentorici :

Renata Klarič Tetičkovič
Nataša Valh Kukovič

Dostopnost